Cucuron Ukeprogram Bilturer Fotturer & aktiviteter
Huset Kart & ankomst Mat & Drikke Kontakt oss & Linker


Cucuron - en landsby i Luberon

Middelalderlandsbyen Cucuron ligger ved foten av Luberon-fjellets sydside, en halv times biltur nord for Aix-en-Provence. Avignon, Arles, Iles-sur-la-Sorge, Gordes, Roussillion, Les Beaux og Marseille med Middelhavet og flyplass er bare 1 time unna. Landsbyen er mest kjent for sine flotte gamle tak og de store platantrærne rundt Etangen, og badevannet Etang de la Bonde ligger bare 6 km. unna med fin stand og servering.

Link til fotogalleriet -
Bilder fra Cucuron

Link til fotogalleriet -
Bilder fra Luberon

  En lørdag mot slutten av mai hvert år, feirer landsbyen seieren over pesten i 1720 som nesten halverte landsbyens innbyggere fra 3900 til ca. 2000. Et stort tre blir hugget og båret på skuldrene til landsbybeboere med en ung gutt sittende oppå. Treet blir båret gjennom landsbyen med mange tilskueres hyllest helt opp til kirken. Treet blir bundet oppreist til kirketårnet, og blir stående på kirken til midten av august.
Etangen (vannbaseng) i Cucuron er samlingsplassen for det meste, også tirsdagsmarkedet som kan tilby det meste innen ferske dagligvarer og mye annet. Et typisk lokalt Provence-marked.

Her er også byens 2 kafeer plassert, et av de de 2 hotellene og 3 av de 7 restaurantene. Byens eneste bank ligger også rett rundt hjørnet med en kontantautomat åpen til kl. 22.00. Turistkontoret ligger også i nærheten (i byens rådhus - Mairi), samt et stort apotek og postkontor og 2 cafeer.I en sidegate ligger byens slakter, og Cucuron kan også skilte med 2 bakerier og et stort SPAR supermarked med mange ferskvarer. God alminnelig vin har SPAR noe av, men Cucuron's vinkooperativ har et stort utsalg bare 50 m. nedenfor Etangen (på hjørnet ved biblioteket, rett nedenfor Kinoen).
Byens kiosk (Tabac - Press) spiller en stor rolle i dagliglivet. Her får du aviser, blader, guidebøker, kart, tobakk og godterier. Her kan du også få kopiert ting og sendt en fax. Kiosken har også begynt å konkurrere med nabobutikken på området suvernirer (naboen er en ren Provence-butikk).


Cucurons beliggenhet helt inntil Luberon-kjeden (Mourre Negre i bakgrunnen på 1125 m.o.h.) og omkranset av vinmarker gjør den unik som utgangspunkt for både fot- og sykkelturer. 4 nabolandsbyer finnes i ulike retninger (nærmeste: Vaugine, 2 km. vestover). Etang de la Bonde er 6 km. østover og tilbyr en 200 meter strand og gode og enkle serveringsmuligheter for drikke, lunch og middag.

Severdigheter i Cucuron

Turistkontoret i Cucuron er behjelpelig med opplysninger og brosjyrer om det meste i byen og omegn. De kan også hjelpe med å telefonere bestilling på f.eks. billetter, restauranter, sykkelleie o.s.v. Engelsk skulle fungere bra der.

Kirken er flott og kan du få med deg en konsert eller en kveldsmesse, er det en fin opplevelse. I gaten opp mot kirken finner du byens museum (gratis inngang). Museet har 2 hovedavdelinger, en med sort/hvit fotografier fra dagliglivet i landsbyen på begynnelsen av det 20. århundre. Den andre avdelingen er en arkeologisk samling fra pre-historisk tid (bl.a. fossiler) samt noe nyere (gresk og romersk). Går du tvers gjennom keramikkbutikken tvers over gaten befinner du deg i en av byens eldste olivenmøller hvor det også er et galleri. Cucuron hadde i sin storhetstid for olivenproduksjon 40 olivenmøller. I dag er det bare 2 møller i drift. Den ene ligger i bymuren på sør-vest siden, rett ved veien til Cadenet. Som nevnt har byen et flott klokketårn, en delvis bevart bymur og vår nærmeste nabo, borgen Donjon, som også innholder et flott galleri.


Link til
Luftfoto av Cucuron