Cucuron Ukeprogram Bilturer Fotturer & aktiviteter
Huset Kart & ankomst Mat & Drikke Kontakt oss & Linker

Forslag til heldagsturer fra Cucuron med bil

1. Aix-en-Provence med "naboen" Montagne St. Victoire (se Ukeprogram - Onsdag)

2. Heldagstur i Luberon-fjellet (se Ukeprogram - Mandag)

3. Middelhavet ved Cassis eller les Lecques (se ukeprogram - Torsdag)

4. Arles og Camargues

5. St.-Remy, les Baux, Pont-du-Gard og Avignon - rundreise i historien

6. Gorges d'Ardeche - fottur i stor canyon eller kanotur på elven

7. Valensole, Gorges de Trevans og les Mees-steinene - biltur med 3 timer til fots i liten canyon

8. Valensol, Moustiers-St. Marie og Grand Canyon de Verdon - biltur med 3 timer til fots i den største Canyon.

9. Vinbyen Gigondas med 4 timers fottur over Dentelles de Montmirail

10. Øyene rett utenfor gamlebyen i Marseille (kombiner shopping og bading)

4. Arles og Camargues

Arles er ca. 1 times kjøretur (Merindol, Mallemort, Lemanon, Eygieres og ned til motorveien A54/N113 til Arles) Ta med kjørekartet og et bykart fra kartkurven. Ta exit 5 - Centre Ville fra Motorveien og følg for Centre Ville. Du treffer etter hvert hovedgaten sør for gamlebyen - Boulevard Georges Clemenceau/des Lices, og ta til høyre opp denne (østover). Turistkontoret passeres raskt til høyre og parker et par hundre meter videre i P-huset på høyre hånd.

Arles har en koslig liten gamleby (ikke kjør inn her, veldig smale gater!), der også shoppingen finnes. Hovedatraksjonene er det gamle Romerske Amphiteateret, et Theatre Antique og den store katedralen Saint Trophime med Cloitre ved siden av. For fotografiinterresserte er Arles hvert år verdens største møteplass for fotografi i juli, og nesten alle 50 fotoutstillingene henger oppe helt til 15. september.

For å oppleve Camargue kan en ta hovedveien sørover til St. Maries-de-la-Mer. Denne beskrivelsen gir en kort innføring i et lite område i Camargue lenger øst, der en alltid ser masse flamingoer i et klassisk landskap. Bading i havet er også mulig. Ta D36 sørover mot SALIN de Giraud, ta C139 til høyre ved Peaudure eller D36C til høyre like før SALIN (dersom du misser C139). Følg D36C nordvestover til T-krysset på kartet, der du tar til venstre C135 vestover ut til havet. Den beste plassen for å se flamingoene er nesten umiddelbart. De går og vader og driver mye "overflyvninger". Ved havet kan en velge å kjøre lenger utover grusveien på moloene, eller gå til fots. Kjøres det et par kilometer til, kan du parkere, og gå til fots helt til den egentlige standen (krever detaljkart, tar min. en time en vei, og stranden er ikke særlig bra der).

D36C kan godt følges nordover igjen; en kjører da langs Etang de Vaccares, med mange standplasser for fugleobservasjoner. For en skikkelig strand, kjør D36 helt til SALIN, og fortsett veien videre sørover (D36D) til Plage de Piemanson. De store "saltbergene" skal befinne seg sør for SALIN. Ved Salin går det en ferge over Rhonen, for eventuell raskere (?) retur til Cucuron via D35 og krysse over til motoveien med D24.

5. St.-Remy, les Baux, Pont-du-Gard og Avignon

Mye romersk og gammel fransk historie kommer automatisk opp på denne bilturen, som kan kombineres med en fottur rundt Pont-du-Gard, eller en skikkelig tur i les Alpilles (på bekostning av Avignon, eventuelt). Den klassiske fotturen i les Alpilles går forøvrig mellom St.-Remy-de-Provence og les Baux-de-Provence. (Dette massivet er også sommerstengt for turgåere mellom 1.7 og 2. lørdag i september pga brannfaren.) Vær forøvrig også advart at les Baux er et av Frankrikes mest besøkte turiststeder! Det ville også være synd å misse ruinene fra den romerske byen Glanum, rett utenfor St.-Remy (sør).

6. Gorge de Ardeche - fottur i stor canyon eller kanotur

Ta exit 19 - Bollene på nordgående motorvei mot Lyon. Det tar ca. 1,5 timer å kjøre opp til landsbyen St. Martin d'Ardeche, og ta morgenkaffen her. Et naturlig startpunkt for turen er fra den store parkeringsplassen nede langs elvebredden litt lenger opp i elven. Kjør de knappe 2 km. opp til Sauze, rett nord for St. Martin på D290. (Se lokalkartet Gorges de l'Ardeche - 2939 OT). Ganske stor elv og dette området er åpent om sommeren. Fine bademuligheter langs stien oppover elven. Tilbake samme vei. De som ønsker kanoturer med endel fosser/strøm kan bare melde seg på der i landsbyen. Da blir en brakt oppover i elven med minibusser og får hele canyon som vei nedover elven (aldri prøvd selv!). De mindre spreke kan ta inn hele canyon via bil, langs vei D290 nordvestover langs toppen av canyon, med mange utsiktspunkter langs veien. Returen pr. bil kan inkludere et besøk i den kjente vinbyen Chateauneuf-du-Pape (exit 22 fra N7-motorveien). Returen kan eventuelt også kombineres med kveldsbesøk/middag i Orange eller Avignon.

7. Valensole, Gorges de Trevans og les Mees-steinene - biltur med 3 timer til fots i liten canyon med bademuligheter.

Ta morgenkaffen i den lille byen Valensole (en snau times kjøring) og kjøp eventuelt paier eller annet godt fra bakeriet til en picknic lunch. Valensole ligger rett øst for exit 18 på motorveien nordover mot Sisteron (samme exit som Manosque). Dette store Valensole-platået har tradisjonelt vært et av hovedområdene for Frankrikes lavendel, men dårlige priser de senere år har gjort at korn har tatt over mer og mer. Men det er fortsatt svære lavendel-åkre der oppe, og blomstringen er formidabel (sent juni-juli).

Fortsett hovedveien mot Digne (D8/D907) videre over platået, og kjør de ca. 25 min. til landsbyen Estoublon. Rett før sentrum, ved et informasjonskontor langs hovedveien, ta til høyre inn til Gorge de Trevans (det er skiltet denne ene gangen!). Ta den lille veien (asfaltert) ca. 5 km. innover på nordsiden av elven og dere kommer kommer til parkeringen og en plakat for canyon, som er oppe om sommeren også.

Link til Fotogalleriet -
Gorge de Trevans

Lokalkartet heter Barreme (3441 OT), og kan kjøpes i Valensole dersom dere har glemt å ta det med fra den gule kartkurven i bokhyllen. Ved plakaten på veien rett etter parkeringen, går en innover mot Canyon, og ta til høyre over brua etter bare 400 meter. Her finnes en ny plakat. Den enkleste runden (3 timer effektivt) er å følge elven oppover, og ta av til høyre ved neste bru, opp i høyden over til det som kalles Valbonnette. Her er en fin setervold nede ved elven (mye skygge) og muligheter til å duppe seg i elven. Ved Valbonnette tar en over elva igjen og følger elven nedover (rett nordover), men stien stiger opp i høyden igjen. Ikke ta av til høyre for Chapelle St. Andre om dere ikke har en ekstra time. Fortsett nordover og dere kommer ned til elven igjen, krysser den og går over en liten høyde, og ender tilbake ved elven ved broen dere tok av (bading ok her også, samt flere plasser nedover i elven).

Bilturen rett tilbake tar 1,5 timer, men det tar ikke mange ekstra minutter (kanskje 15-20) å følge Digne-veien enda litt lenger nordover, ta D17 til venstre rett etter Mezel, og følg hovedveien N85 til Les Mees, der en kan ta motorveien tilbake. Poenget med Les Mees er å se den store steinformasjonen som omkranser landsbyen (spesielt pent i kveldslyset).

8. Valensol, Moustiers-St. Marie og Grand Canyon de Verdon - biltur med 3 timer til fots i den største Canyon.

Det er 1,5 timers kjøring til den lille byen Moustiers-Sainte-Marie, rett vest for Valensole (se tur 7 ovenfor), eller kjør via Greoux-les-Bains, en virkelig stor kurbadeby. Ta morgenkaffen her og gå litt rundt i denne litt turistifiserte byen mellom klipper. Den ligger forøvrig bare få minutter fra den store innsjøen Lac de Sainte-Croix, som er flott for bading, padling etc.

Grand Canyon du Verdon, Europas største Canyon så vidt jeg vet, munner ut i denne sjøen rett nedenfor Moustiers. For å ta inn størrelsen av denne Canyon, kjør oppover på sørsiden av elven Verdon (vei D19/D71). Den tar tid, særlig i juli/august pga trafikken, men et flott syn. En trenger ikke å kjøre så langt før en snur tilbake.

Er det tid for å se på Canyon nedenifra, er det enklest å komme ned der en sti er avmerket på AA kjørekartet på D71, rett før Etroit des Cavaliers. Se helst på lokalkartet Gorges du Verdon (3442 OT), der du lett ser at stien GR 99 krysser veien D71 ca. 500 meter før en parkeringsplass. Her ligger også restauranten des Cavaliers. Det er veldig bratt ned. Minimum gode joggesko. Dere må sette av min. 1,5 timer for opp- og ned-stigningen. Fine bademuligheter nede i elven.

For å variere tilbaketuren kan en kjøre ned til Aups, og kjøre rett vestover herfra, over Regusse, Montmeyan, la Verdier, Ginasservis, Vinon, St-Paul, Mirabeau og Pertuis (ingen motorvei).

9. Vinbyen Gigondas med 4 timers tur over Dentelles de Montmirail

Dentelles de Montmirail rager som tenner over Gigondas, hvor alle vinutsalgene er åpne til ca. kl. 18.00. Tilbaketuren kan med hell kombineres med middag i Isle-sur-la-Sorgue eller Avignon.

Gigondas nås raskest via nordgående motorvei mot Lyon (kjøres på ved exit 26 - Senas) fra exit 22 Orange Sud. For å kjøre opp til utgangspunktet for turen, se lokalkart Carpentras (3040 ET), ta fortsettelsen av vei D70 opp i fjellene bak Gigondas, og kjør helt opp til høyden Col du Cayron på 396 m.o.h. (siste 700 meter er dårlig grusvei). Her er en parkeringsplass.

For en beskrivelse av turen, se den lille blå boken: Landscapes of the South of France 2, Aix to the Pyrenees, walk 5 på side 85. Jeg foreslår å snu halveis fordi siste halvdel var litt kjedelig (mye skog og vei). (Denne turen er forøvrig endel av biltur nr. 3 som begynner på s. 25.)

 

10. Øyene rett utenfor gamlebyen i Marseille.

Dette er en flott tur for hele familien, men kan være varm om sommeren pga lite skygge på øyene. Ta motorveien A7 rett inn til hjertet av Marseille. Ta et av de første parkeringshusene som kommer opp etter å ha kjørt rett på i den store rundkjøringen der 4-feltsveien slutter. De shoppingbevisste kan bli igjen i sentrum for dagen, mens resten går de 300 metrene ned til Vieux Port (gamle havnen) og kjøper båtbiletter til øya 'Iles du Frioul'. En kan eventuelt stoppe av på øya Iles d'IF (med det berømte chateau d'IF, der historien om Monte Cristo oppstod), men gi da beskjed om det i luka. Båtene går kun hver time (utenfor sesong) og tar 20 min. til d'IF og totalt 30 minutter til Frioul. Pass derfor på å rekke 10.15 eller 11.30 båten utenfor sesongen (ca. 1.7 - 15.9 er sesong).

På Frioul er det 3 badestrender, samt muligheter for klippebading mange steder. Særlig øyas sørlige del har fine stier. Badestrendene ligger på nordsiden, men øya er liten, ca. 200 hectar, og om sommeren er det rundt 2.500 mennesker der hver dag. De fleste slår seg imidlertid rett ned på en av mange kafeer og restauranter langs den lille havnen. Fint for en enkel lunch i skyggen.

Kvelden kan tas på en fortausrestaurant i Vieux Port, Marseille eller nærmere hjem, i Aix-en-Provence.