Cucuron Ukeprogram Bilturer Fotturer & aktiviteter
Huset Kart & ankomst Mat & Drikke Kontakt oss & Linker


Ukesprogram - din første uke i Cucuron

FREDAG - En rolig lokal dag

De ivrigste drar inn til Fredagsmarkedet i Pertuis før 09.30 (parkering begynner å bli vanskelig fra 10.00) og er sikkert tilbake til frokost med kjøtt, fisk, ost eller klær etc. Det kan også være lurt å handle i HyperU på vei hjem, eller i Cucuron's egen Spar supermarked.

Ta en rolig rundtur i Cucuron og avslutt med en kaffe på Cafeen ved Etangen.

Etter lunch i hagen inntas siesta etter behov, og de virkelig sprekeste tar seg en joggetur til toppen av Luberon (en drøy time opp i god fart og med godt hjerte!), mens vi andre tar en vandring vestover i vinmarkene til nabolandsbyen Vaugine (korteste vei 30 minutter), der en kan ta en is, kake eller noe å drikke i den lokale cafeen.

Har dagen vært varm, er det godt å avslutte med et bad i Etang de la Bond, bare 6 km. østover. Der er det også godt med serveringsmuligheter i hyggelige omgivelser.


LØRDAG - Luberon, en forsiktig start, men mye vinkultur

Pakk stor picknic lunch med nødvendig tilbehør som ferskt brød, ost, kaker og drikke. Kjør først opp til Buoux, midt i hjertet av Luberon (rett nord for Cucuron); via Lourmarin. Her inne mellom fjellene kan en ta en titt på Fort de Buoux og eventuelt ta morgenkaffen inne på Auberge des Seguins, litt lenger inne (der veien stopper).

Kjør deretter til landsbyen Bonnieux like over toppen på Luberon, med flott utsikt tvers over til Lacost og hele nord-Luberon. Her ligger også et Bakerimuseum.

Kjør 500 meter tilbake til toppen av Luberon og kjør ut vestover inn langs toppen av Vest-Luberon (Petite Luberon), der snart en stor Cederskog utfolder seg (se skilt til Foret de Cedre). Her kan en ta lunchen ved siden av bilen (som de fleste franskmenn) eller spasere innover videre der bommen hindrer bilen i å kjøre lenger (i gamle dager var veien åpen langs hele toppen). Fin å sykle også. Det finnes også flere avanserte turløyper (se kart). Dagens siesta kan inntas i skogen etter behov.

Ettermidagen starter med en kjøretur tilbake gjennom Bonieux; og følg skilt for Pont Julien, den romerske broen over le Coulon like nedenfor. Men før dere besiktiger dette vakre byggverket (som var i bruk som vanlig veibro inntil for få år siden) kan det være verdt å smake (eventuelt kjøpe) noen gode flasker vin hos Bonnieux mest kjente vingård på veien ned til broen: Chateau la Canorgue (9-12 og 14.30-17.30).

Fra Pont Julien, ta hovedveien (N100) vestover og ta av til Menerbes. Midt i denne vakre landsbyen (hvor for øvrig Peter Mail bodde da han skrev "Ett år i Provence") ligger Maison de la Truffe et du Vin. Her finnes mye informasjon om vinproduksjon, trøffeldyrking og om Luberon Natural Park; med kart, opplegg, interaktive display og spesialiserte bøker. Det kan være behov for å ta et Cafebesøk etterpå.

En ny stor vingård ligger rett utenfor Menerbes, på veien vestover mot Maubec/Robion. Domaine de la Citadelle har mye bra vin og har bygget opp et stort og kjent museum for vinkortetrekkere (Musee du Tire-Bouchon). Over 1300 korketrekkere er på display inkludert en av en norsk kunstner i reinsdyrhorn. Flott sted med stor butikk og muligheter for vinsmaking.


SØNDAG - Søndagslunch som ingen andre

Franskmenns søndager sentrerer seg mye rundt lunsjen; og for kokken i familien blir det en tidlig start med diverse innkjøp av mat, forberedelser på kjøkkenet etc. Vi vil foreslå å gå ut for å oppleve noe nesten tilsvarende en fransk hjemmelunsj på søndag. Det er mange slike "Ferme Auberge" i området, der du må spise en sett meny med vin og vann; alt til en rimelig fast pris. Se under Mat & Drikke - Restauranter i Nærheten for konkrete forslag.

Den tradisjonelle turen etter lunsjen kan tas direkte fra restauranten eller fra Cucuron. Den består av enkel rusling på max. 1 time!

Søndagen er også en fin dag for å rusle i landsbyer, og vår nabolandsby Lourmarin er i særklasse den flotteste på sørsiden av Luberon med mange gallerier, butikker og restauranter. Det tar 1 time og 45 minutter å gå hit (en vei), eventuelt sykle på knapt 30 minutter.

Søndag er også fin for avslapping med en iskrem på vår noe spesielle iskremrestaurant med utsikt over hele sør-luberon. Den ligger litt krøkkete til bare 2 km. rett sør for stranden ved Etang de la Bonde (i luftlinje). Kjør D9 sørover mot Pertius fra Etang de la Bonde, og ta av til venstre etter ca. 3 km. mot La Tour d'Aigues, men i dette krysset går det opp en trang lokalvei, rett nordover tilbake mot Etang de la Bonde og følg denne oppover til toppen. Dere ser parkeringsplassen for iskremrestauranten på venstre hånd etter ca. 1 km.(følg skiltene til l'Art Glacier, som har tel. 04-9077-7572.)


MANDAG - Heldagstur i fjellet

Etter en søndag med så mye mat kan mandag være passende for en heldagstur i fjellet. Vi vil foreslå å gå fra nabolandsbyen Vaugine på stien GR9 opp til kammen av Luberon; følge kammen et stykke østover og returnere ned en trase mot Cucuron eller Vaugine (litt avhengig av bilplassering). Den første går ned Vallon de Vauniere; neste er skogsbilveien ned mellom Baumatrone og Ginouveau, eller stien ned Vallon de la Glaciere. Lokalkartet (1:25.000) må brukes. Husk å ta med en liter vann pr. person pluss lunchen, samt solhatt og solkrem!

Mandag passer også godt for tur fordi alle butikker i Pertuis og ellers mye omkring er stengt mandager (i Aix stort sett bare mandag morgen). Mange av museene og utstillingene rundt omkring i de større byene holder også stengt mandager. De 2 store supermarkedene i Pertuis holder derimot åpne alle dager bortsett fra søndager.


TIRSDAG - Lokale serverdigheter

Etter en heldagstur i går synes mange det er deilig med en rolig dag i landsbyen med omegn. De med mye energi og høyt kulturelt instinkt tar en ny heldagstur, denne gangen med bil til Avignon (50 minutter) eller Arles (en drøy time).

Morgenen kunne for eksempel begynne med markedet i Cucuron. Rundt bassenget samler det seg mange store og små boder fra tidelig om morgen (kun morgenmarked, stopper ca. kl. 12.00).

På veien i nærheten er det mange vinprodusenter som mer en gjerne lar deg smake på sine produkter. Vi vil anbefale Chateaux Val Joanis (flott slottshave og stor butikk) opp fra hovedveien mellom Pertuis og Villaure eller Chateaux Turcan (med et vinmuseum) på hovedveien mellom Ansouis og Pertuis. Vårt egen lokale vincooperativ har et stort moderne utsalg (med smaking selvfølgelig) på hjørnet rett ovenfor biblioteket.

En rolig lunch kan anbefales i haven i Cucuron eller på "Salon de The" høyt oppe i nabolandsbyen Ansouis, som også kan skilte med et stort slott og et flott galleri i samband med tesalongen. (Alternativ lunchsted vil være Lourmarin med mange restauranter.)

Det er også severdigheter i Cucuron som kan være vært en titt. Det lokale museet innholder mye fra gammel (før romersk) og romersk tid, samt en stor fotografisamling av en tidligere borgemester i Cucuron. Motivene er fra livet i landsbyen rundt århundreskiftet 1900. Kirken er spesielt stor og flott fordi Cucuron hadde 3000 innbyggere før den store pesten på tidlig 1700-tallet. Folketallet sank til 1000, men er nå oppe i 1800 og stigende.


ONSDAG - Aix-en-Provence med naboen Montagne St. Victoire (1011 moh)

En tidlig start på dagen kan være fornuftig for dem som har tenkt å bestige Montagne St. Victoire Temperaturen stiger raskt utover dagen, men den 2 timers turen opp (1,5 timer ned) er vel verdt det! Husk at hele massivet er stengt mellom 1.7 og andre lørdag i september pga brannfaren.

For å komme til nordsiden av Victoire, kjør inn til Aix sentrum; enklest ved å ta av motorveien der D14 til Puyricard krysser rett nord for Aix. Ta D14 ned mot Aix sentrum og sett av eventuelle shoppere der dere treffer ringveien. (100 meter før ringveien er det skiltet til parkeringshuset Pasteur for eventuell parkering for sentrum.) Ta den lille ringveien rundt sentrum til veien for Vauvenargue skiltes rett østover fra ringen. Etter ca. 10 minutter østover passerer dere landsbyen St.-Marc-Jaumegard og rett nede i bakken etter dette tar det en vei av til høyre merket Barrage du Bimont. Dere parkerer ved denne store demningen, og turstien opp til toppen starter på den andre siden av demningen (ta med lokalkart). Her er det også et flott syn av fjellet Victoire, og mye skogsområder i relativt flatt terreng som benyttes mye av Aix-beboere på søndager.

Lunch inntas på toppen av fjellet eller på fortauskafe inne i Aix sentrum. Dagen kan lett utvides til heldagsutflukt ved å besiktige Aix om ettermiddagen og avslutte med middag på en av Aix's mange hundre restauranter om kvelden (mat fra ca. 19.30). Bilturen hjem til Cucuron tar kun 30 minutter fra parkeringshuset Pasteur.

Link til Fotogalleriet -
Montagne Sainte Victoire


TORSDAG - Middelhavet ved Cassis eller les Lecques

Det tar ca. 1 time å kjøre ned til Cassis via motorveien til Toulon (exit 8 for Cassis, eventuelt exit 10 for les Lecques; se nedenfor), slik at dette kan også bli en heldagstur med middag i den flotte fiskelandsbyen Cassis på kvelden (eller middag i Aix dersom det passer bedre inn på tibakeveien).

Pakk godt med lunsjmat og mye vann i sekkene, badetøy etc. og prøv å følg for parkeringskilt merket "les Calanques" når dere kommer til Cassis. Bruk lokalkartet (1:15.000) og ta hovedstien utover langs kysten fra innerst i bukten Calanque de Port-Miou (nesten i Cassis) og vestover mot Calanque d'En Vau (GR98-51). Ta imidlertid stien merket 8 fra innerst i bukten Calanque de Port-Pin over en annen trase opp og ned i dalen Vallon d'En Vau, og følg her GR98-51 ( rute 7) nedover til kysten innerst i Calanque d'En Vau. Her er det fint å bade og lunche. Returner samme vei, men når dere kommer opp fra den første dalen, ta til høyre og følg den merkede stien rundt hele halvøya tilbake til Calanque de Port-Pin. Fantastisk utsikt hele veien.

For barnevennlig strender er den store bukten mellom La Ciotat og la Madrague flott, og kanskje flottest ved les Lecques (motorvei exit 10). Her kan noen bli på stranden hele dagen (landsbyen ligger 50 meter fra stranden med et vell av butikker og restauranter), mens de mer aktive kan kjøre bort til la Madrague og ta kyststien som går derfra helt til vinbyen Bandol. Det er noen få bademuligheter langs stien. Flott kyststi selv om vi foretrekker les Calanques ved Cassis.

Link til Fotogalleriet -
Calanques Marseille de Cassis