Cucuron Ukeprogram Bilturer Fotturer & aktiviteter
Huset Kart & ankomst Mat & Drikke Kontakt oss & Linker

MAT & DRIKKE

Helgens høydepunkt for svært mange franskmenn er søndagsmiddagen, som gjerne inntas midt på dagen hjemme eller ute på restaurant med familie/venner. Med den lette tilgangen på ferske råvarer (selvfølgelig er alle matbutikker åpne søndag morgen) er det en fryd å tilberede maten i huset, eller spise på en av de utallige små og større restaurantene i området. Men for de som er på ferie kan hver dag bli en søndag!

HANDLING OG MARKEDER

Mat-innkjøp i Frankrike er en fornøyelse. Først og fremst har man markedene som finnes i alle landsbyer (og byer). Her finnes ikke bare mat, men også alt fra klær, stoffer, kjøkkenutstyr til madrasser og møbler (nedenfor er en markedsoversikt pr. ukedag i området, men merk at de fleste kun er åpne fra 8 til 12.30). Som vanlig, pass godt på dine verdisaker! Følgende lokale sesongvarer (ofte veldig billig) er et must å prøve ut på kjøkkenet:

Meloner fra Cavaillon, verdenskjent, fra mai.

Aspages fra området fra april til mai

Gresskar, mange varianter, fra september

Alle andre lokale grønnsaker utover våren, sommeren og høsten.

Ukedag

Mandag

Tirsdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

Lørdag

Søndag

Marked i følgende byer/landsbyer

Cavaillon, Cadenet, Goult, Lauris

Cucuron, Gorde, Aix-en-Provence, La Tour d'Aigues

Merindol, Cassis, St. Remy de Provence

Orange, Ansouis, Roussillon, Les Baux de Provence

Pertuis, Lourmarin, Bonnieux, Cassis

Apt, Bonnieux, Cadenet, Isle-sur-la-Sorgue, Manosque

Coustellet, La Tour d'Aigues, Mirabeau, Isle-sur-la-Sorgue

 

De fleste av disse byene er i seg selv verdt et besøk. Noen er små middelalderlandsbyer med en flott beliggenhet, f.eks. Bonnieux, Gorde, Roussillon, Lourmarin og Oppede-le-Vieux, mens Aix-en-Provence både er en flott gammel by med hovedgaten Cours Mirabeau, mange vakre fontener, Granet-museet og en rekke flotte motebutikker og over 150 små og store restauranter på et lite område.

Butikker i Cucuron

Det viktigste først. Det finnes to bakerier (boulangerie), hver stenger en dag pr. uke. Du går ned til fontenen ved klokketårnet (l`Horloge) og i hovedgaten du treffer her ligger det ett bakeri i hver retning.Ved siden av gode kaker, baguetter og croissanter, har de et enkelt grovbrød som de kaller "Nordik". De har og et godt utvalg i porsjonspaier og pizza til picnic/lunch.

Det finnes en slakter (boucherie), og den ligger i gaten parallelt bak Rådhuset. Foruten delikate kjøttstykker har de mye gode patéer, skinker, pølsevarer og dagens ferdigrett.

Den gamle lille SPAR-butikken lukket dørene sommeren 2009, men da tok den over lokalet til den gamle bensinstasjonen/versted, som er 3 ganger så stort. Nå har SPAR et fantastisk bra utvalg av varer, også ost, kjøtt, vin, frukt og grønnsaker. Stengt søndag ettermiddag og mandag, samt stengt for lunch hver dag.

Det er også en fiskebil torsdag formiddag ved Etangen i tillegg til den vanlige fiskebilen på tirsdagsmarkedet. Det finnes to vinutsalg i tillegg til Spar-butikken. Ett på Boulevard du Nord med viner fra en lokal produsent. Det andre, den lokale "caven", ligger tvers overfor biblioteket, på hjørnet der dere kom kjørende inn i byen, rett nedenfor torvet. Dette er byens vinkooperativ med et stort utvalg av lokale viner, alle produsert der av druer fra området.

Husk at nesten alle butikker stenger for lunch (ca. 12.30 til 15.30, noen ikke så lenge) og forblir åpne til ca. 19.00. De store supermarkedene stenger derimot ikke for lunch, og er oppe på mandager, som er den dagen de fleste butikker i Pertuis er stengt hele dagen.

Supermarkeder

De store supermarkedene er en egen mat-opplevelse i Frankrike. Her er alt innen mat og vin (og litt annet også) med utrolig bra utvalg i ferskvarer. Prisene er godt under tilsvarende priser på markeder og små lokalbutikker. Nærmest ligger HyperU megastore, ved innkjøringen til Pertuis fra Cucuron. På den andre siden av Pertuis (utkjøringen mot Aix-en-Provence) ligger det en stor konsentrasjon av butikker langs 4 rundkjøringer, deriblant det store Carrefour Market megastore for mat og vin (eneste konkurrent til HyperU). Det beste megastore for mat-intereserte ligger rett utenfor Aix, nemlig Carrefour i shoppingområdet La Pioline ved Les Milles. (30 minutters kjøring - ta motorveien sørover mot Marseille, men ta av ganske raskt ved Aix til "Les Milles".)

Spise og drikke ute

På Cafe

Franskmenn spiser til veldig fastsatte tider og tar sjelden noe mellom måltider. Derfor får en vanligvis ikke annet enn drikke i franske kafeer. Men ting endrer seg. Akkurat som engelske pub'er har begynt å servere mat, gjør nå også flere og flere franske kafeer det. Men noen kake til kaffen kan være vanskelig å oppdrive (ta derfor med kaker fra nærmeste bakeri og spis disse i full åpenhet på kafeen). Iskrem har kafeene derimot ofte.

Bestill en "Cafe" og du får en expresso (noe svakere enn i Italia). For vanlig norsk kaffe, prøv en "Cafe americano" eller "Cafe allonge". "Cafe creme" er det nærmeste en kommer en Latte eller capucino. Vannet kan naturligvis drikkes overalt. På restaurant ber vi alltid om en karaffel vann (une caraf d'eau) eller et glass vann (un verre d'eau). På Cafe legges det ikke igjen mye tips om det ikke er ydet spesiell service. Mange gir ingenting.

I Cucuron har begge cafeene nå lunch-meny. Det meste som går for seg i landsbyen får du med deg herfra.

På Restaurant

Provence er full av gode restauranter. Her skal vi bare komme med noen tips. På restaurantene skiller man mellom "menu" og "la carte". "Menu" er en fast sammensatt meny hvor man kan velge mellom noen forretter, noen hovedretter, ost og dessert og finnes ofte i flere prisklasser. Velger du "la carte" kan du sette sammen fritt. Som regel er det samme mat som serveres og vi velger alltid en "menu", ganske enkelt fordi en hovedrett a la Carte koster omtrent det samme som en 3 retters meny. Meny-prisene til lunch er spesielt gunstige iforhold til kveldsmåltidet, også på de store gourmet-restaurantene. Unngå de få restauranter som ikke tilbyr en meny, om en ikke ønsker pizza. Men husk åpningstidene! En får lunch mellom 12 og 14, og sjelden middag før kl. 19.30. Når det gjelder barn finnes ofte enkle barnemenyer, eller ganske enkelt bestill noe å drikke og tomme tallerkner med bestikk til barna. Da kan en dele maten sin med barna.

Restauranter i Cucuron

Restaurant L`Horloge ligger like nedenfor klokketårnet. De serverer god, tradisjonell mat og du spiser i et artig kjellerlokale som opprinnelig var en olivenmølle. Den nevnes i Guide Michelin (ingen stjerner). Billig.

Restaurant La Petite Maison på hjørne ved Etangen hadde en stjerne i Michelin guiden, men sa fra seg denne i protest mot metodene Michelin bruker til å bedømme restauranter. Noe i dyreste laget, men for en normann vant til Oslo-priser er den naturligvis god verdi for pengene. Mellompris.

Restaurant L`Etang serverer også bra mat og det er hyggelig å spise ute der en sommerkveld. Vi vil spesielt anbefale den rimelige 3 retters lunch-menyen, som passer så godt på avvreisedagen med Ryanair fra Marseille. Start lunchen kl. 12.00 sharp, så når du flyet greit! Billig.

Like opp i bakken fra dammen ligger Restaurant Les Temps Modernes. Her serverer de enkle pastaretter, salater og kjøttretter. Du kan sitte både ute og inne og det er alltid mye folk. Billig.

Det er også en Pizza-restaurant på Boulevard du Nord, hvor en kan få take away. Billig.

Den nye Pannekakerestauranten nær Etangen kan være fin med barn. Billig.

Innerst i hjørne ved Etangen ligger en ganske ny liten intim restaurant. Vi har vært heldige der med menyene. Billig.

 

Restauranter i nærheten (Sør-Luberon)

Restaurant Le Lac ved Etang de la Bond er min favoritt for tiden. Den serverer imidlertid ikke tradisjonell provencalsk mat, men en "fusjon" mellom engelsk og fransk mat med innslag av østen. Mellompris.

L'Antiquaire, 9 rue du Grand Pre. Den beste mellomprisrestaurant i Laurmarin. Tel. 04-9068-1729.

Restaurant l’Olivier på Hotel Sevan, Route de Manosque rett utenfor Pertuis, i retning Manosque (tel. 04-9079 0819). Vi er blitt positivt overasket her 2 ganger på rad nå, og det er åpent søndag kveld. Mellompris.

La Feniere, på hovedveien mellom Cadenet og Lourmarin er en en eller to stjernes Michelin restaurant vi kan anbefale dersom en ønsker mat på et høyt nivå (matchende priser). (Alternativet er Clos de Violetta i Aix.) Høy prisklasse.

La Bastide de Capelongue/Restaurant Edouard Loubet ligger på toppen rett før nedkjøringen til Bonnieux. Loubet drev tidligere en 2 stjernes Michelin restaurant i Lourmarin (Le Moulin, som promte mistet alle stjerner) og har startet ny eksklusiv restaurant i Bonnieux med menypriser på 120 og 160 Euro. Tel. 04-9075-8978.

Til slutt 3 typisk Ferm Auberge, der en spiser som franskmenn flest, et enkelt men ofte langt måltid i helgen (også luncher). Prisen blir lav, og inkluderer drikkevarer. Lou Meou, rett utenfor Lauris. Ta av hovedveien til Lauris, og ved besinstasjonen er det skiltet for Lou Meou. Tel. 04-9008 2405. Billig.

La Bastidon, Les Grand Real, øst for Pertuis på veien mot Manosque er et enkelt og rustikk Ferm Auberge. Tel. 04-9007 5544. Åpent onsdag, torsdag og søndag lunch, samt fredag og lørdag lunch og middag.Billig.

Den store Bastide Neuf rett nedenfor Villelaure (mot Durance-elven, følg skilt for "Auberge") har mange slags dyr og passer bra for små barn. Dyra kan sees på hver dag, men restauranten er kun oppe i helgene. Bare 10 minutter fra Cucuron. Billig.

Fjellgården Le Castelas, ovenfor Sivergues (45 min. kjøring om Buoux på nordsiden av Luberon) ligger flått til på 750 moh med mange dyr å se på. Best for en utendørs sommer-lunch (relativt dyrt) på trebenker på tunet. All mat produseres av råvarer fra gården, og stedet er et must for de som liker den hvite geitosten (Chevre). Tel. 04-9074-6089. Le Castelas har den bonusen at de sprekeste kan gå hjemmefra (og tilbake dersom de ikke har spist for mye). Turen over fjellet tar drøye 2 timer en vei og krever god kartlesing. Husk at på Le Castelas serveres lunch til alle kl. 13.00! Mellompris.

Restauranter i Aix-en-Provence (i stigende prisklasse)

Det tar bare 30 minutter å kjøre hjem fra Aix-en-Provence om kvelden, så en kveld i Aix er absolutt å anbefale. Husk å ta av motorveien nord for Aix, akkurat der du har begynt å kjøre nedover mot "den store svingen". Avkjørselen er merket med lite skilt til Puyricard og Aix via D14, som krysser under motorveien her. Ta D14 ned mot sentrum, og parker i første parkeringshus (før ringveien): Parking Pasteur.

Jacque le Croquant, 2 rue de l’Aumone Vieille. Enkel med And som spesialitet.

Le Bistro Latin, 18 rue de la Couronne (tel. 04-4238 2288). Stengt søndag kveld til lunch på tirsdag.

Les Bacchanales, 10 rue de la Couronne (tel. 04-4227 2106). Meget bra og litt inventiv.

Clos de Violetta, 10 Avenue de la Violette (tel. 04-4223 3071). Michelin restaurant (en eller 2 stjerner) med priser deretter, men kan anbefales.

Men det er enda 150 restauranter i Aix på et svært lite område. Bare spaser rundt og velg den som har best atmosfære.


VIN


Vin kan kjøpes på mange steder og til mange priser. De store Supermarkedene har et bra utvalg av FRANSKE viner (best: HuperU og Carrfour), men det er ekstra hyggelig å kjøpe vinen direkte på vingården, hvor du også kan smake på den. Vi har flere bra vingårder i nærheten av Cucuron:

Vincooperativen i Cucuron: Stort utsalg i landsbyen, rett nedenfor Etangen med gode smaksmuligheter.

Chateau la Sable, på hovedveien mot Cadenet: fin hvitvin.

Chateau la Caval, mot Cadenet, rett over veien fra la Sable. Litt varierende.

Domaine les Vadons, rett øst for Cucuron. Bra rødvin (Cuvee La Melchiorte). (15 minutter å spassere.)

Chateau Constantin-Chevalier, utenfor Laurmarin, i retning Lauris. Flott rødvin (Cuvee des Fondateurs), samt en bra hvitvin.

Chateau Turcan, Ansuios, på veien til Pertuis, med eget vinmuseum. Litt variabelt, men prøv rødvinen.

Chateaux Val Joanis, på hovedveien mellom Villelaure og Pertuis, med et flott hageanlegg for besøkende og stor generell diverse-butikk, samt ofte kunstutstillinger. Vinen har vært tilgjengelig på Gardemoen.

Chateaux La Verrerie, kanskje Luberon's beste rødvin, men neppe vært prisen. På veien mellom Lauris og Merindol (30 min. kjøring).

Provence har tradisjonelt hatt problemer med å produsere gode friske hvitviner pga varmen. Nå finner du noen gode fordi det brukes kjøling under fermenteringen, men det blir dyrt. SPAR i Cucuron for eksempel har vel så gode hvitviner til ca. halve prisen; se etter ettiketten "Club des Sommeliers", for eksempel den fra Touraine (sauvignon). Generelt kan en vel si at lokalvinen er blitt noe dyr i forhold til kvalitet pga turismen, men for rødvinens vedkommende synes jeg fortsatt en del forsvarer prisen.

Små spesialbutikker for vin er det ikke mange av. I Aix-en-Provence har du to stykker (Bacchus, 27 Rue d`Italie og Cave du felibrige, 8 Anciano Carriero dei Fabre), men den beste er i Apt (La Cave du Septier, Place du Septier) og her er web-siden: www.vcommevin.fr

Vin på restaurant er begynt å bli dyrt. Ferre og ferre tilbyr vin på karaffel, og flaskevinen må en betale 3-ganger'n for, så en lokalvin på flaske koster fort 18-25 Euro på restaurant om du ikke får den på karaffel. Flere av restaurantene i Cucuron serverer imidlertid vin på caraffel, men ikke ta hvitvin på caraffel. Den blir for enkel. Det er også spennende å prøve ut lokalvinene på flaske, for senere å kjøre ut til vingården å kjøpe mer (sjelden mer enn 20 minutters kjøring).


Rhonedalens viner

Luberon-vinene (egen AOC) regnes som en Rhone-satelitt fordi den har lik druesammensetning som sør-Rhonen og den generelle nærheten. Grensen for AOC Cote de Rhone går rett nord for Luberon, slik at noen vingårder på nordvestsiden av Luberon produsere "ekte" Rhone-viner.

En fin dagstur for å prøve ut toppvinene i Sør-Rhonen vil være en kombinasjon av turene 6 og 9 under Bilturer. Exit 22 på A7-motorveien nordover er kun en times kjøring fra Cucuron. Gigondas ligger litt østover for exit 22 (tur 9) og er lillebroren til den mer kjente Chateauneuf-du-Pape (tur 6, litt sør for exit 22). Begge landsbyene har en mengde med vinutsalg.